| ΚΠΙΣΝ

Απρίλιος 2013. Ένα ονειρικό ταξίδι ξεκινάει…

Την πρωταπριλιά του 2013 κληθήκαμε να στεγανοποιήσουμε τα containers των αρχαιολόγων, που ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν. Δεν ήταν ψέμα, ήταν η αρχή ενός μεγάλου και ωραίου ταξιδιού, που κράτησε 3 χρόνια.

Όπως ήταν φυσικό οι εργασίες ξεκίνησαν από τα θεμέλια. Πρώτα εργαστήκαμε στο ‘PIT’. Ήταν το σκάμμα κάτω από τη σκηνή της Όπερας. Εκεί κάναμε διάφορες εργασίες όπως υδροβολή, επισκευή και στεγανοποίηση διαρροών στο διαφραγματικό τοιχίο, τοποθέτηση συστήματος SIKA FOUKO κ.λπ.

Τοποθετήσαμε πάνω από 4.000 μέτρα water stop στα θεμέλια της Βιβλιοθήκης και της όπερας.

Ταυτόχρονα άρχισε να ‘χτίζεται’ ο λόφος. Ένα τεχνητός λόφος από χώμα, που κρύβει όμως μέσα του υψηλή μηχανική και ακρίβεια. Εμείς συμμετείχαμε στην στεγανοποίηση του δικτύου διαχείρισης των ομβρίων, στεγανοποιήσαμε τις τάφρους με μεμβράνη από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (HDPE), όλα τα φρεάτια (πάνω από 250) με τσιμεντοειδή στεγανωτικά, καθώς και τις δεξαμενές ανακύκλωσης και καθαρισμού του νερού και άρδευσης. Φυσικά αυτό το πάρκο αρδεύεται από δικές του γεωτρήσεις, τις απολήξεις των οποίων στεγανοποιήσαμε με συνθετικές μεμβράνες από PVC.

Η επόμενη φάση περιελάμβανε την μόνωση των δωμάτων.
Η εταιρεία μας ανέλαβε την μόνωση των δωμάτων των βασικών κτιρίων. Της Βιβλιοθήκης, της Όπερας, του στεγάστρου της Όπερας, το Light House και το Buffer zone (κτίριο ανάμεσα τον λόφο και τη Βιβλιοθήκη). Δηλαδή όλου του έργου, εκτός από το κτίριο του Parking.
Μαζί με αυτά στεγανοποιήσαμε επίσης το επιβλητικό κανάλι που πλαισιώνει τα κτίρια, μαζί με το κτίριο του μηχανοστασίου του.
Η συνολική επιφάνεια που καλύψαμε, μαζί με το κανάλι, το στέγαστρο και τις στεγανοποιήσεις του λόφου, ξεπέρασε τα 55.000 m2 ! Τα 15.000 m2 από αυτά, έγιναν με διπλή στεγάνωση.
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε κυρίως ήταν της SIKA και της ESHA.

Επίλογος:

Στο σημείο αυτό δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω την Κ/ΞΙΑ IMPREGILO SpA – TERNA SA και τα στελέχη της.

Παίρνοντας ως παράδειγμα την λίστα «ευχαριστούμε» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε προσωπικό τόνο, θέλω να φτιάξω τη δική μου λίστα των ανθρώπων του έργου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την εμπιστοσύνη που με περιέβαλαν:

1. Βαβαλέτσικος Κώστας
2. Παπαφιλίππου Μιχάλης
3. Αναστασόπουλος Θανάσης
4. Ευστρατιάδης Αντώνης
5. Παυλίδης Ηλίας
6. Παπαδόπουλος Παναγιώτης
7. Πετράκης Πέτρος
8. Σιδεράκης Μάκης
9. Σκλαβενίτης Θάνος
10. Τσίκας Μιχάλης

Όλοι οι παραπάνω μηχανικοί, είναι αυτοί με τους οποίους , συσκέφτηκα, διαπραγματεύτηκα και τελικά μου ανέθεσαν τις παραπάνω εργασίες. Θα τους θυμάμαι πάντα με νοσταλγία. Με κάποιους από αυτούς είμαστε ήδη σε άλλα έργα και συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό.

Φυσικά υπάρχουν και δεκάδες άλλα στελέχη της κοινοπραξίας, μηχανικοί, μηχανολόγοι, αρχιτέκτονες, εργοδηγοί, εργάτες, κ.λπ. με τους οποίους συνεργάστηκα άψογα και τους ευχαριστώ πολύ.

Παντελής Κωστάκης